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  • Traditional & Hygiene

    MEAT COOKING GUIDE

    Master the art of cooking meats with our expert guide!


COOKING METHODS:

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BARBECUE COOKING

Barbecue is a cooking method enjoyed all year round. For optimal results, here are two methods to consider:

  • Direct Grilling: Meat pieces are placed directly over the heat source. This method is ideal for quick cooking and requires constant monitoring to avoid burning the meat.

  • Indirect Grilling: Meat pieces are arranged on the opposite side of the heat source. This method ensures even and tender cooking, retaining all the flavors.
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PAN COOKING
Pan cooking is perfect for steaks, chops, fillets, and much more. For a crispy crust and preserved flavors, use an oiled pan over medium to high heat. Depending on the cuts, cooking can be finished in the oven for optimal results.
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OVEN COOKING
Some meats are best cooked in the oven or require oven cooking after a searing step. Turn the pieces halfway through cooking for even cooking.

TIPS AND TRICKS

Our Story

And the Salt?

Contrary to popular belief, salt does not toughen or brown meat, nor does it bring out its juices. It is recommended to salt the meat at least 30 minutes before cooking. Studies have shown that salting steak in advance makes it tastier and juicier. You can even salt the night before or just before cooking, letting the steaks sit at room temperature for 30 to 45 minutes.

A Little Rest?

It is essential to let the meat rest for 5 minutes after cooking. Lightly cover it with aluminum foil to allow the fibers to relax and the juices to distribute evenly throughout the flesh, making it flavorful and tender.

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Flavors For Royalty

HOW TO CHECK MEAT COOKING?

To check the doneness by touch, a less detailed but practical method is to press the piece of meat with your finger.
The resistance you feel will give you an indication of its doneness level.
To help you visualize, you can use the base of your thumb as a reference.
By joining your thumb to each finger (applying moderate pressure), you will notice that your muscle gradually becomes firmer.

  • Open hand: blue meat
  • Thumb and index finger: rare meat
  • Thumb and middle finger: medium-rare meat
  • Thumb and ring finger: medium-well meat
  • Thumb and little finger: overcooked meat

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Flavors For Royalty

VOUS L'AIMEZ COMMENT ?

Voici un guide de cuisson suggéré par côté, par degré de cuisson pour des pièces de viande de ½ po d’épaisseur.

Cuisson au barbecue
CUISSON ½ po d’épaisseur Minutes par côté
Bleu 49 °C (120 °F) to 54 °C (130 °F) 4 min
Saignant 54 °C (130 °F) to 60 °C (140 °F) 5 min
À point (médium) 60 °C (140 °F) to 65 °C (150 °F) 6 min
Bien cuit 71 °C (160 °F) to 76 °C (169 °F) 8 min


Temps de Cuisson pour Poêle et Four
PIÈCE DE VIANDE Poêle (minutes par côté) Température du four Temps de cuisson approximatif (four) Température interne
Galette de burger Retourner la viande après 4 minutes - - 70 °C (160 °F)
Bavette (230 g), cuisson : saignant Saisir 190 °C (375 °F) 6-8 min 63 °C (145 °F)
Bavette (230 g), cuisson : à point Saisir 190 °C (375 °F) 10-15 min 70 °C (160 °F)
Bifteck d’aloyau/T-bone (340 g), cuisson : saignant 3-4 min - - 63 °C (145 °F)
Bifteck d’aloyau/T-bone (340 g), cuisson : à point 4-5 min - - 70 °C (160 °F)
Bifteck de contre-filet (340 g), cuisson : à point 5-6 min - - 70 °C (160 °F)
Bifteck de côte/Rib Steak (500 g), cuisson : saignant 3-4 min - - 63 °C (145 °F)
Bifteck de côte/Rib Steak (500 g), cuisson : à point 4-5 min - - 70 °C (160 °F)
Bifteck de faux-filet (350 g), cuisson : saignant 3-4 min - - 63 °C (145 °F)
Bifteck de faux-filet (350 g), cuisson : à point 4-5 min - - 70 °C (160 °F)
Bifteck de surlonge/Boston (500 g), cuisson : saignant 4-5 min - - 63 °C (145 °F)
Bifteck de surlonge/Boston (500 g), cuisson : à point 5-6 min - - 70 °C (160 °F)
Filet mignon (170 g), cuisson : saignant 3-4 min - - 63 °C (145 °F)
Filet mignon (170 g), cuisson : à point 4-5 min - - 70 °C (160 °F)
Brochette (200 g), cuisson : à point - 180 °C (350 °F) 10-15 min 70 °C (160 °F)


Guide de Cuisson pour Produits Surgelés
Produits Température Temps de cuisson
Pâté poulet/saumon/tourtière (format 9 pi) 350 °F 40 min
Pâté poulet/saumon/tourtière (format individuel) 350 °F 30 min
Poulet/ Saumon Wellington 325 °F 35 à 40 min
Poulet à la Kiev 350 °F 40 min
Croquette de poulet, filet de poulet et burger de poulet 425 °F 20 à 25 min tourner une fois | Cuisson dans l’huile : 10 à 15 min.
Poitrine de poulet farcie 350 °F 40 à 45 min
Poulet pané farci 400 °F 30 à 35 min
Filet de sole farci 350 °F 12 à 15 min
Feuilleté aux fruits de mer/poulet/Italienne 375 °F 40 min
Coquille aux fruits de mer et suprême (275 g) 350 °F 40 min
Coquille aux fruits de mer (110 g) 350 °F 20 min
Crêpes aux fruits de mer 350 °F 15 à 20 min
Fish’n Chips 375 °F - 360 °F 20 à 25 min. | Cuisson dans l’huile : 4 à 5 min.
Coq au canard et canneberges 375 °F 35 à 40 min
Confit de canard 375 °F 20 min
Bâtonnets de poisson panés 400 °F 12 à 15 min, tourner une fois.
Roulade de saumon farcie et filet de truite royale 350 °F 20 à 25 min
Saumon sur planche de cèdre 350 °F 10 à 15 min, et cuire avec la planche.
Burger de saumon 350 °F 10 à 15 min
Filet de porc farci 400 °F 20 à 25 min
Osso bucco de porc 350 °F 20 min
Côtes levées avec sauce 350 °F 10 à 20 min, au goût
Gratin dauphinois Petit format 400 °F 20 à 25 min
Mini Burger 300 °F 12 - 15 min, couvrir avec papier alluminium.
Lasagne au gratin/Fruits de mer 350 °F 40 min | Micro-ondes : 8 à 10 min.
Sac de pâtes (tortellinis-raviolis) Eau bouillante (4 litres) 12 à 15 min
Pâté chinois 350 °F 30 min | Micro-ondes (high) : 10 min.
Soupe à l’oignon 250 °F Micro-ondes : 3 min, et terminer au four : 6 min.
Ailes de poulet 400 °F 40 min, tourner une fois.
Pizza toute garnie/poulet grillé 350 °F 10 à 15 min
Prêt à manger tortellini, manicotti et canelloni 400 °F Micro-ondes : 3 min, perforer le sac | Au four 25 minutes
Roti de saumon farçi 350 °F 20 à 35 min
Cuisses et poitrine de poulet confit dans le gras de canard 400 °F 18 à 20 min
Croissant au beurre Chocolatine 350 °F Décongeler 30 minutes, cuire 20 minutes